top of page
Logo black_

Furia

Toată lumea se enervează din când în când. Dar există modalități de a-ți exprima furia fără să te rănești pe tine sau pe ceilalți. Dacă simți că îți este greu să-ți controlezi reacțiile, avem câteva sfaturi care te pot ajuta.

Ce este furia?

Furia este o emoție pe care o experimentăm cu toții – face parte din a fi om. Și nu este neapărat o emoție rea. Uneori, furia poate fi un semnal util că ceva nu este în regulă și ne poate motiva să facem schimbări pozitive.

Totuși, atunci când pierzi controlul, furia poate deveni periculoasă. Dacă îți este greu să-ți controlezi comportamentul, iar furia ajunge să te rănească pe tine sau pe cei din jur, este important să ceri ajutor.


Poate fi nevoie să cauți sprijin dacă:

  • Ajungi să lovești sau să rănești fizic pe cineva sau chiar pe tine însuți.

  • Țipi des la alte persoane.

  • Spargi lucruri sau arunci obiecte din cauza nervilor.

  • Simți că ești mereu furios – pe tine, pe ceilalți sau pe tot ce se întâmplă în lume.


Cere ajutor atunci când furia devine greu de gestionat. Nu trebuie să treci singur prin asta.



De ce sunt furios?

Există multe motive pentru care oamenii se enervează. Uneori, îți dai seama imediat ce te-a enervat. Alteori, nici măcar nu știi de ce te simți așa. Fiecare persoană are propriile experiențe, opinii și perspective, așa că ceea ce te supără pe tine s-ar putea să nu deranjeze pe altcineva. Și asta e perfect în regulă.

Furia ta este reală, indiferent ce a declanșat-o. Totuși, să încerci să înțelegi de ce simți așa te poate ajuta să o exprimi într-un mod sigur și sănătos.

Iată câteva motive comune pentru care oamenii se enervează:



Experiențele trecute

Felul în care ai fost crescut joacă un rol important în modul în care gestionezi diverse situații. Dacă ai fost mereu învățat că e în regulă să reacționezi agresiv când ești furios, s-ar putea să nu știi cum altfel să îți gestionezi furia. Sau poate ca ți-ai văzut părinții sau alți adulți pierzându-și controlul, iar acum te trezești făcând același lucru.

Dacă ai trecut printr-o experiență traumatică în trecut care te-a făcut să te simți furios, s-ar putea ca acea furie să fie încă cu tine. Poate ai fost victima rasismului, abuz, bullying sau discriminare legată de dizabilitatea ta, sexualitatea ta sau identitatea de gen. Discriminarea nu este niciodată acceptabilă, așa că e perfect normal să te simți furios din cauza asta.

Totuși, chiar și atunci când furia ta este justificată, este important să o exprimi într-un mod sănătos. Să înțelegi de ce ești furios te poate ajuta să găsești moduri mai sigure și constructive de a răspunde.


Ceva ce se întâmplă în viața ta acum
Îngrijorări despre lume


Real stories from young people like you

bottom of page