top of page
Logo black_

ADHD

Dacă copilul tău are ADHD sau crezi că ar putea avea, avem informații despre ajutor profesional.

Ce este ADHD?

ADHD este tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție.

Copiii și tinerii cu ADHD pot părea neobișnuit de agitați, impulsivi sau distrași. Pot vorbi sau acționa fără a gândi înainte, pot întâmpina dificultăți în organizare, pot avea probleme cu concentrarea sau pot părea mereu „în mișcare”. Unele persoane cu ADHD nu prezintă hiperactivitate. În trecut, acest tip era cunoscut sub numele de ADD (Tulburare de deficit de atenție), un termen care nu mai este folosit oficial.

ADHD nu este o afecțiune mintală sau o dizabilitate de învățare, dar copiii și tinerii cu ADHD pot avea și alte condiții sau probleme de sănătate mintală.

Cu un diagnostic și sprijin adecvat, copiii cu ADHD pot face progrese semnificative în învățare, abilități de viață și relații. Sprijinul poate face, de asemenea, viața de familie mai ușoară.


Semne comune ale ADHD-ului:

Un copil cu ADHD poate:

  • fi ușor distras, având dificultăți în a începe sau termina sarcini;

  • întâmpina dificultăți de concentrare frecvente;

  • fi agitat sau neliniștit;

  • vorbi mult, întrerupând sau intervenind în conversații;

  • acționa impulsiv, fără a considera consecințele, fiind predispus la riscuri;

  • deveni ușor frustrat sau furios, având dificultăți în gestionarea emoțiilor;

  • întâmpina probleme în a forma sau menține prietenii;

  • fi dezorganizat, pierzând lucruri frecvent sau întârziind des;


Notă: Aceste comportamente pot fi normale la copii mici și pot apărea din alte motive, cum ar fi experiențe traumatice. Dacă observi astfel de semne frecvent și acestea afectează viața de zi cu zi a copilului tău, este important să cauți sprijin.


Cum poate varia ADHD-ul?

  • Gen: Fetele cu ADHD sunt mai susceptibile să fie nediagnosticate sau diagnosticate greșit, deoarece semnele în cazul lor pot fi mai subtile (cum ar fi dificultăți de concentrare fără hiperactivitate).

  • Vârstă: Semnele ADHD-ului apar de obicei în copilărie, devenind mai evidente în perioade de schimbare majoră, cum ar fi începutul școlii.


Ce să faci dacă suspectezi ADHD:

  1. Discută cu medicul copilului: Dacă observi comportamente care persistă și afectează viața de zi cu zi a copilului tău, consultă medicul de familie pentru o evaluare inițială.

  2. Colaborează cu școala: Cere feedback de la profesorii copilului. Aceștia pot oferi informații utile despre comportamentul copilului la școală.

  3. Diagnosticarea: ADHD poate fi diagnosticat doar de un specialist, cum ar fi un psihiatru pentru copii și adolescenți sau un pediatru. Aceștia vor evalua comportamentul copilului, istoricul său și informațiile de la familie și școală.


Beneficiile diagnosticării:

Unii părinți ezită să ceară un diagnostic, temându-se de stigmatizare sau de „etichetarea” copilului. Aceste sentimente sunt normale, dar un diagnostic poate ajuta copilul să primească sprijinul necesar, să își gestioneze provocările și să își descopere punctele forte.

Copiii cu ADHD au o perspectivă unică asupra lumii. Cu sprijinul potrivit, ei pot învăța să își valorifice punctele forte și să depășească provocările. Dacă ești îngrijorat, cere ajutor. Un diagnostic și sprijinul adecvat pot face o diferență enormă în viața copilului tău – și în a ta.

bottom of page